Contacteaza-ne 0758 55 88 18

Traditii populare bulgaresti.

Traditii populare bulgaresti.

Traditiile si manifestarile folclorice fac parte integranta din cultura populara a bulgarilor, un amestec de credinte pagane si practici crestine.

Cele mai cunoscute asemenea momente sunt de Paste si de Craciun, dar exista si manifestari tipice :

- Sarbatoarea TRIFON ZAREZAN, sarbatoarea viei si vinului. Este o sarbatoare cu origini trace.

- KUKERII, jocuri cu masti, desfasurate la sfarsitul iernii, ca o celebrare a sosirii primaverii, amintind de cultul lui Dionysos.

- LAZARUVANE, traditie de primavara in care tinerele fete se impodobesc cu flori, danseaza si canta, simbolizand trezirea naturii la viata.

- BABA MARTA, un fel de martisor bulgar in care oamenii schimba snururi rosii si albe, denumite "martenitze"

- NESTINARSTVO, eveniment la care oamenii danseaza cu picioarele goale pe jaratec, in transa, cu icoana Sf. Constantin in maini.

- SURVAKARI, obicei de Anul Nou, cand flacaii la casele gospodarilor si-i ating cu nuieluse, urandu-le spor si primind in schimb, bucate.

Toate aceste traditii sunt puse in valoare in cadrul unor manifestari de renume : festivalurile de folclor din Koprishtitza, Rozhen, Burgas, Slancev Bryag, carnavalul popular din Pernik etc.

Portul popular traditional bulgar face obiectul unor expozitii complexe in muzeele etnografice. Exista muzee ale satului sau in aer liber (cel din Etar, in apropierea orasului Gabrovo, este renumit !), institutii amenajate in localitati importante (Plovdiv, Tarnovo, Nessebar etc.).

Case ale localnicilor din zonele rurale (Arbanassi, Bojentzi, Triavna) reconstituie viata de zi cu zi a taranilor. Au loc demonstratii artizanale, iar artefactele obtinute (tesaturi, sculpturi, picturi, obiecte din ceramica) pot fi cumparate.

Pentru a cunoaste mai bine traditiile populare bulgaresti, nu trebuie decat sa vizitati aceasta tara ! NIAD TRAVEL va pune la dispozitie o multime de oferte interesante !

x

NEWSLETTER

AFLA TOATE NOUTATILE

Daca vrei sa fii primul care afla despre noutati, promotii, scrie-ne adresa ta de e-mail mai jos si-ti vom trimite periodic newsletter-ul NiadTurism.