Contacteaza-ne 0758 55 88 18

Calator prin Romania Culinara - COZONAC.

Calator prin Romania Culinara - COZONAC.

Din ciclul de articole "Calator prin Romania Culinara", vorbim acum despre #COZONACI :



#Cozonacul este un tip de pâine dulce tradițională românească care se consumă de obicei în timpul evenimentelor festive precum Crăciunul și Paștele.
Deși vizual arată ca o pâine,#Cozonacul este considerată o prăjitură și este de obicei făcut cu făină, zahăr, lapte, cacao, ouă, nuci și stafide.
În Bulgaria, spe exemplu, acest preparat este cunoscut sub denumirea de "kozunak" și este pregătit doar pentru Paște.
Chiar dacă miroase delicios când este scos din cuptor,#COZONACUL se servește în mod tradițional doar când este complet răcită.
#Cozonacul este de obicei însoțit de o ceașcă de cafea caldă, ceai sau lapte.
In cartea regretatului RADU ANTON ROMAN - "Bucate, vinuri si obiceiuri Romanesti - Editura Paideia - 2001" gasim retete de cozonaci dupa cum urmeaza :
- Cozonacii de model
- Cozonacul Simplu
- Cozonac Bucovinesc
- Cozonac cu Nuca sau cu Mac
- Cozonac Muntenesc de Post
- Cozonac Moldovenesc.
Autorul spune despre #Cozonac, in lucrarea : "Raspandit in toata Romania, dar mai ales in Ardealul Central, cozonacul umplut e o sarbatoare el insusi." (Bucate, vinuri si obiceiuri Romanesti - Editura Paideia - 2001, pagina 608).
Tot Radu Anton Roman, adauga la pagina 114, in aceeasi lucrare : "De Craciun ortodocsii si toti crestinii romani se aduna in jurul unor simboluri gustoase traditionale, intre care si cozonacii, fara de care sarbatoarea ar fi frustrata si trista. Nu afirma nimeni, desigur, ca in toata aceasta bucurie, in feericul ritual al Sarbatorilor Crestine, #Cozonacul este de sorginte romaneasca. Nici pe departe ! Dar atata timp cat Ajunul face sa miroasa naucitor a cozonaci peste Muntii Carpati, peste Dunare si Nistru, peste Tisa, trebuie s-o spunem, si inca in gura mare : de Sarbatori, Romanii mananca Cozonac !"


Asa ca, se pare ca poti sa te bucuri de cozonaci buni, cam peste tot prin Romania avand, probabil, un plus cei din Ardeal, Modova si Bucovina !
Spun "probabil" pentru ca gusturile difera, oamenii migreaza pe intisul tarii ceea ce face posibil sa intalnesti o vajnica gospodina priceputa in ale prepararii cozonacilor, in Oltenia, ea fiind la origini moldoveanca, ardeleanca sau bucovineaca, asezata in Oltenia prin casatorie sau mai stiu eu cum ! (sa ma ierte oltenii, dar afirmatia mea nu vrea sa ii situeze pe un loc codas in ale bucatelor, ei fiind fruntasi cu alte preparate la care nu-i egaleaza nimeni !)
NIAD TRAVEL iti propune si locatiile unde poti degusta #COZONAC delicios, neavand pretentia ca aceaste locatii ar fi singurele :
- La Nea Vasile - Strada Calistrat Grozovici nr.14, Sector 2, Bucuresti.
- CHOCOLAT - Strada Episcopiei nr.6, Bucuresti
- Cofetaria VICTORIA - B-dul Ion Mihalache nr.2, Bucuresti
- MAMA COZONACILOR - Bran, Romania
- BACANIA VECHE - Strada Barbu Vacarescu nr.49, Bucuresti
- Cofetaria CLAUS - B-dul Banul Manta nr.21A, Bucuresti
- LA FARINE - Sos. Bucuresti - Ploiesti nr.7A, Bucuresti.
- RUE DU PAIN - Calea Floreasca nr.111, Bucuresti.
- MAIO BAKERY - Strada Occidentului nr.8, Bucuresti.
De aceea,daca stiti un loc in care ati mancat acest preparat,indiferent unde in lume,nu ezitati sa il faceti public pe aceasta pagina sau sa ni-l comunicati pe adresa de e-mail : vacante@niadturism.ro,spre informarea tuturor iubitorilor de calatorii culinare si nu numai !

Asigura-ti o cazare pe masura poftelor, apeland cu incredere la ofertele NIAD TRAVEL !
Cauta locatia care crezi ca ti se potriveste, dand CLICK AICI, iar apoi solicita o oferta personalizata pe adresa de e-mail : vacante@niadturism.ro sau CLICK AICI !


x

NEWSLETTER

AFLA TOATE NOUTATILE

Daca vrei sa fii primul care afla despre noutati, promotii, scrie-ne adresa ta de e-mail mai jos si-ti vom trimite periodic newsletter-ul NiadTurism.