
Putem face TURISM CULINAR cu preparate de provenienta indoielnica ?
Am tot spus,de nenumarate ori, ca TURISMUL CULINAR este si ramaname un segment de nisa al turismului in general si al turismului romanesc in special, care poate aduce venituri considerabile !
Nu vreau sa vorbesc foarte mult despre aceste avantaje acum, ci vreau sa scot in evidenta un alt aspect care, pe mine cel putin, ma macina de mult timp !
Exista in lume piete agro-alimentare care sunt adevarate puncte de atractie turistica pentru localnicii si turistii gurmanzi si nu numai !
Si vorbesc aici despre TSUKIJI FISH MARKET din Tokyo - cea mai mare piata de peste din lume, de BOROUGH MARKET din Londra - o piata veche de peste 1000 de ani care s-a transformat dintr-o piata en-gros intr-un elegant punct de atractie turistica ce ofera vizitatorilor diverse produse naturale provenite de la fermele autohtone din zona. Sau putem vorbi despre MERCADO DE LA BOQUERIA din Barcelona, ce incanta turistii cu branzeturi spaniole, jambon autohton, peste, fructe de mare dar si - poate - cele mai bune tapas din lume !
Ce sa mai zicem despre BAZARUL EGIPTEAN din Istanbul, unde doritorii gasesc condimente diverse de cea mai buna calitate, ceaiuri, fructe dar si multe altele.
Si lista poate continua !
Ce caracterizeaza toate aceste piete ?
Cel putin doua lucruri :
1. produse traditionale autohtone, provenite de la micii producatori locali
2. o foarte buna promovare.
Ce gasim la noi ?
Pai sa analizam putin puzderia de magazine, tarabe si locatii de vanzare de orice fel in care se comercializeaza cu mult aplomb "produse traditionale din zona Sibiului" !
Avand in vedere numarul mare al acestor puncte de vanzare ce activeaza sub aceasta denumire (sau derivate de genul : "produse din marginimea Sibiului" ; "produse de la Sibieni" sau, doar simplu "produse BIO"), stau si ma gandesc ca zona Sibiului ar trebui sa fie cam cat o tara de mare, nu doar o mica zona dintr-o tara, la randul ei micuta, asa cum este Romania.
Sau ca in zona Sibiului, nu ar mai trebui sa locuiasca prea multa lume pentru ca mai toti au migrat catre marile orase ca sa-si vanda renumitele preparate traditionale.
Si pentru exemplificare, am sa va povestesc cateva situatii, absolut autentice, traite de mine, personal.
Prima se refera la un magazin de preparate BIO din incinta halei agro-alimentare din Piata Titan, Sector 3, Bucuresti, in apropierea careia locuiesc.
Acest magazim vindea mezeluri BIO la niste preturi cu cel putin 10-20% mai scumpe decat preturile unor produse similare de la alte magazine, dar care nu erau BIO.
O femeie chiar imi spunea ca prefera sa cumpere de la acest magazin, chiar daca preturile sunt mai mari, pentru ca vrea pentru fetita ei preparate cat mai naturale. Am cumparat si eu diverse produse (salam, sunca, pastrama etc !) pana intr-o zi in care am cumparat niste carnati. Evident, tot BIO si la un pret pe masura !
Surpriza a fost atunci cand, seara, i-am pus la prajit, pentru ca in tigaie, acesti carnati BIO si-au lasat un lipici, o substanta dubioasa care cu greu a mai fost curatata dupa vasul de gatit si, pe care, eu am mai intalnit-o la carnatii preparati industrial.
A doua zi m-am dus la respectivul magazin si am rugat-o pe vanzatoare sa transmita patronilor sau oricarui factor de decizie ca nu este in regula sa pacaleasca lumea cu etichetarea produselor ca fiind produse BIO, atata timp cat acestea sunt fabricate industrial si la care se folosesc tot felul de aditivi !
Surpriza a fost si mai mare cand, dupa circa o spatamana, am constatat ca la respectivul magazin, produsele au ramas aceleasi, dar titulatura de BIO, a disparut cu desavarsire si nu a mai fost pusa nici pana in ziua de azi ! REPET ! Produsele au ramas aceleasi !
Un alt caz se refera la un alt magazin din acelasi sector 3, magazin ce se vrea a fi cu preparate traditionale din Marginimea Sibiului si de la care am cumparat renumitii VIRSLI. Nu mica mi-a fost mirarea cand am constat ca gustul lor nu aducea catusi de putin cu cel al preparatului pe care mi l-am dorit si pentru care am platit un pret considerabil. Cand am intrebat vanzatoarea, care este si patroana magazinului, daca acesti VIRSLI au carne de capra, asa cum cere reteta traditionala, mi-a raspuns ca : "Ah, nuuuu ! Sunt doar din carne de porc si vita !"
Pai ? Atunci nu mai putem vorbi despre VIRSLI ci despre niste banali carnaciori oltenesti sau alti carnati din aceeasi gama, dar nici intr-un caz despre VIRSLI, care se fac in mod traditional din carne de capra.
Tot de la acest magazin am cumparat (produse noi, aduse de curand in galantar !) pastrama de mistret si pastrama de caprioara. Pretul ? 110 RON/ kg (la momentul martie 2023).
Inca o surpriza ! Pastrama de mistret avea gust de oaie ! La fel, am intrebat de ce are un astfel de gust, nepermis pentru carnea de mistret, iar raspunsul a fost : "Probabil ca asa este gustul carnii de mistret !"
Interesant este ca dupa ce am atras atentia cu nemutumirile mele legate de aceste produse, acestea au si diparut de la raft !
Acum stau si ma intreb :
- cu astfel de comercianti si cu astfel de produse (ca sa nu mai zic "cu astfel de atitudine !") vrem noi sa iesim in evidenta pe piata in fata turistilor straini ? Despre consumatorul autihton, care este in mod sistematic pacalit, nici nu vreau sa vorbesc pentru ca nu face obiectul acestui articol !
- cum de nu se sesizeaza nimeni despre aceste - zic eu - nereguli ? Daca acesti comercianti ar avea toti oi, sute de oi, asa cum se lauda, cine se ocupa de ele, daca ei, intreaga lor familie este angrenata in comercializarea acestot produse in alte zone si localitati decat cele unde isi au stanele ? Asta in conditiile in care pe posturile TV, tot mai multi crescatori de animale si, mai ales, de oi, se plang ca nu gasesc forta de munca la stanele lor !
Sunt multe intrebari pe care mi le pun si as vrea sa stiu daca gresesc sau nu ! De aceea am sa fac public acest articol, in speranta ca va fi citit si voi primi, macar, raspunsuri la intrebarile mele, de la oameni rand, de la producatorii in discutie si nu neaparat de la organele abilitate care, zic eu, oricum stiu sau banuiesc ce se intampla !
Nu suspectez ca toate produsele vandute sub aceasta "umbrela" ar fi false ! Cu siguranta ca exista si producatori de buna credinta, care vand produse autentice, dar ca cred ca ponderea lor este foarte mica !
Din pacate insa, cu astfel de atitudine si toleranta, TURISMUL CULINAR autohton este sortit esecului !